Ilyenkor, nyár végén alig van már miről írni. A parlament zárva, a politikusok külföldön sütkéreznek ? vagy oparáltatják a lábukat -, itthon pedig marad a köldöknézés, az elmélkedés arról, hogy milyenek vagyunk. Ezt teszi Andrei Pleşu is, amikor előszedi az IQ-t ? vagyis az intelligencia hányadost, amely szerint rangsorolni lehet nemcsak az egyéneket, hanem még a népeket is. Így például ? tudományos felmérések szerint ? Európában a németek intelligencia hányadosa a legmagasabb: eléri a 107-et. Utánuk a lengyelek következnek, az ő IQ-jük 106. És kik a legbutábbak ? bocsánat: a legalacsonyabban mértek? Hát a szerbek ? nekik csak 89 az intelligencia hányadosuk. Az utolsóelőttiek pedig a törökök ? nekik a sütnivalójuk 90. De mi sem állunk messze az utolsóktól:  a románok, a bolgárok ? és ki hitte volna?! ? a franciák intelligencia hányadosa mindössze 94. Vigasztaljon az a tudat, hogy jó társaságban vagyunk: együtt butáskodhatunk a franciákkal. A magyarok valahol az osztrákok és a svájciak közelében okoskodnak, de nekik sem ártana még egy kevés intelligencia.

És mit tehetünk, ha ilyen hátul vagyunk a sorban? Hát mi egyebet, mint azt, hogy fokozzuk az öntömjénezést! Nemzeti ünnepeket találunk ki, szinte minden hónapra jut már egy belőlük. Nemrég 47 szenátor és képviselő azt kezdeményezte, hogy február 19-ét is, Constantin Brâncuşi születésnapját is nyilvánítsák nemzeti ünneppé. A nemzeti ünnep pedig, ugye, azt jelenti, hogy akkor nem dolgozunk, hanem magunkat dicsérjük. Több ilyen nap van már a román naptárban. És mégsem elég. 104 képviselő és szenátor január 24-ét is nemzeti ünneppé  kívánja előléptetni. Kíváncsi vagyok rá, hogy szép hazánkban akad-e bár egy politikus ? képviselő vagy szenátor -, aki  végre egy munkanap beiktatását szorgalmazná! Hát erre még várnunk kell, egy kicsit.

Jó, hogy mostanában egyre gyakrabban jelennek meg olyan könyvek, amelyek a román nemzet természetét vizsgálják. Egy roppant termékeny szerző, Lucian Boia legutóbb könyvet jelentetett meg arról, hogy ?Miként vált románná Románia?? ? Micsoda merész kérdés! Vagyis szép hazánk nem volt mindig román? És erre pontosan egy román író figyelmeztet? Vannak még csodák… Lucian Boia könyvéből azt is megtudhatjuk, hogy először egy görög tudós nevezte többségi honfitársainkat románnak. Mondanunk sem kell: örömmel fogadták ezt az elnevezést. Románia pedig a Bizánci Birodalom neve volt ezervalahány évvel ezelőtt. Tehát ezt a nevet is mástól örököltük. Becsüljük meg!