Szatmárnémeti származású az a román nő, akit az Iszlám Állam terrorszervezettel fenntartott kapcsolatai miatt utasítottak ki szerdán Olaszországból ? közölte a Vocea Transilvaniei hírportál.

A 34 éves nőt az olaszországi Genovában vették őrizetbe egy tunéziai utazás után. Az iszlám hitre tért román nő Trentino-Alto Aldige régióban lakott tunéziai származású férjével együtt. Amint az olasz hatóságok közölték, a román nő iszlamista propagandaanyagokat népszerűsített az interneten, és szándékában állt csatlakozni a fegyveres iszlamista csoportokhoz.

A szatmárnémeti portál pénteki jelentése szerint a nőt korábban kábítószer-kereskedelem miatt már megbüntették Romániában.

A Román Hírszerző Szolgálat szóvivője a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy 2014 óta tartották figyelemmel az iszlamista propagandát folytató nőt, és megfigyelésében együttműködtek az olasz titkosszolgálattal. A kiutasított szatmári nő visszatért Romániába.

Áprilisban Romániából hét személyt utasítottak ki dzsihadista szervezkedés miatt. Közülük egy hattagú ? sajtóértesülések szerint francia állampolgárokból álló – csoport szintén Szatmárnémetiben tevékenykedett.