Augusztus végén és szeptember első napjaiban különleges színházi találkozó lesz Bukarestben: a NETA 2015. Mit is jelent ez? A NETA az Új Európai Színházi Akció angol nevének rövidítése. Egy európai színházi szervezet, amelynek 67 társulat a tagja, Európa 19 országából. És ennek a színházi szervezetnek a fesztiválja lesz itt, az idén, Bukarestben, a Nemzeti Színházban, amely a szervezet alapító tagja. 13 előadást láthatunk 10 országból: Albániából, Bulgáriából, Grúziából, Horvátországból, Macedóniából, Montenegróból, Romániából, Olaszországból, Oroszországból és Szlovéniából.

S az egyik előadásba besegít Görögország is. Tehát főleg Európa keleti, ortodox fele képviselteti magát Bukarestben.

Lesz két ősbemutató is ? két koprodukcióban készült előadás ? amelyet itt játszanak először, Bukarestben. Az egyik a Jószerencsét, Noszferátu! ? amely arra figyelmeztet, hogy gyönyörűszép korunkban a betegség normalitásnak számít, és csak akkor kezelhető, ha normalitásnak tekintjük. Hiába, bármennyire is nem tetszik, szembe kell néznünk magunkkal; különben gyógyíthatatlanok vagyunk. És ki más segíthet ebben, ha nem a színház. Hiszen a színházban magunkat látjuk, mintha csak tükörbe néznénk. Kegyetlen dolog, de el kell viselnünk! ? különben megöl a mindennapi hazugság.

A másik ősbemutató pedig Cirill és Metód ? önök kicsodák? Most nem az 1100 évvel ezelőtti hittérítőkről van szó, akik ószlávra fordították a Bibliát, és Európában megalapozták a keleti kereszténységet. Őket már II. János-Pál pápa is Európa szent patrónusainak nevezte. A gond a mai Cirillekkel és Metódokkal van. A darabbeli Cirill egyetemi tanár Amerikában, a Columbia Egyetemen, Metód pedig mérnök, és a Gázpromnál dolgozik, Oroszországban. Hogyan jutnak ők közös nevezőre?  Pedig jó lenne, ha közös nevezőre jutnának, mert miként az előadás hangsúlyozza: világunkban helyi szinten ? és globálisan is ? napról-napra fogyatkozik a remény. Ideje lenne tehát összefogni, és menteni azt, ami még menthető.