Az öreg kontinensen messzemenően a brit háztartások pocsékolják el a legtöbb ételt, hetente csaknem hat kilogrammot dobnak ki. Ez a szigetország lakosságát tekintve naponta egy doboz babkonzerv súlyát jelenti. A ma megjelent számítások szerint az Európai Unióban évente 22 millió tonna étel megy veszendőbe, noha ennek 80 százaléka megmenthető lenne – világított rá egy kutatás.

A felmérés szerint több mint kétmillió tonna élelem azért kerül a szemétbe, mert az emberek túl nagy mennyiséget főznek, három tonna étel pedig azért, mert lejár a szavatossági ideje. A jelentés szerint a hulladék túlnyomó része gyümölcs, zöldség, de gabonapehelyből is sok végzi a szeméttartóban.

Környezetvédelmi szempontokból a hús jelenti azonban az igazi gondot: már az előállítása is sokkal több erőforrást igényel, mint a gyümölcs- és zöldségtermesztés, így a legkisebb kidobott mennyiség is nagy pazarlást jelent – fogalmazott Davy Vanham, az Európai Bizottság kutatóközpontjának vezető tudósa.

Az élelmiszerpazarlásról az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány brit, holland, dán, finn, német és román adatokat elemzett. A tudós szerint ismeretterjesztéssel lehetne tenni az élelmiszerrel való takarékoskodásért. „Jó lenne, ha ezt is tanítanák az iskolában” – mondta.

Vanham szerint kollégáival megfigyelték, hogy ott, ahol kevesebb pénzből élnek az emberek, jóval kevesebb élelmiszert pazarolnak el.