Az ukrajnai Harkiv városában január 2-án landolt rakéta törmelékei egy észak-koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származnak – közölték az ENSZ-szankciók betartását ellenőrző megfigyelők hétfőn a Biztonsági Tanács egyik bizottságának benyújtott jelentésükben – írja a Reuters.

Ballisztikus rakéta- és nukleáris programja miatt az ENSZ-szankciók Észak-Korea ellen 2006 óta vannak érvényben, és ezeket az intézkedéseket az évek során megerősítették. A 32 oldalas jelentésben a szankciók betartását felügyelő ENSZ-szakértők azt írták: amennyiben a rakéta az orosz erők ellenőrzése alatt állt, a roncsok arra utalnak, hogy azt az Orosz Föderáció állampolgárai szerezték be, ami az Észak-Koreával szemben 2006-ban bevezetett fegyverembargó megsértését jelentené.

Oroszország és Észak-Korea ENSZ-képviselete nem reagált azonnal a szankciómegfigyelők jelentését kommentáló megkeresésre – írja a Reuters. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának februári ülésén az Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy legalább kilenc alkalommal indított ballisztikus rakétákat Ukrajna ellen Észak-Korea által szállított rakétákkal. ENSZ-megfigyelők szerint a Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétákat Phenjan először 2019-ben tesztelte nyilvánosan.

Közben legalább négy ember meghalt abban az orosz rakétacsapásban, amely az odesszai jogi akadémia gótikus stílusú diákpalotáját ért a dél-ukrajnai Odessza városában. Az ukrán hatóságok „háborús bűncselekménynek” nevezték Moszkva csapását az odesszai építészeti műemlék ellen – írja az Euronews.

A helyiek által „Harry Potter-kastélyként” emlegetett épület tornyai még hétfőn alkonyatkor is égtek, a katasztrófavédelem súlyosnak minősítette a lángokat. A bent lévőknek állítólag nem volt elég idejük arra, hogy menedéket keressenek, mivel a légiriadó csak néhány perccel a csapás előtt szólalt meg.

„A rakéta típusát jelenleg vizsgálják, a törvényszéki szakértők elvégzik az ehhez szükséges értékeléseket” – mondta Dmytro Pletencsuk, a dél-ukrajnai védelmi erők szóvivője.