Japán déli részén újraindították kedden a szigetország első olyan nukleáris reaktorát, amely már megfelel a fukusimai katasztrófa nyomán kidolgozott szigorúbb biztonsági előírásoknak.

Az üzemeltető Kyushu Electric Power társaság szóvivője hivatalosan közölte kedd délelőtt, hogy a szendai atomerőmű első blokkját a terveknek megfelelően beindították.

A lépés Japánnak a nukleáris energiához való visszatérését jelzi négy és fél évvel azután, hogy a 2011. március 11-i nagy erejű földrengés és pusztító szökőár nyomán a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt. A katasztrófa okozta sugárszennyezés miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát, s a történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról.

A katasztrófa egyik következményeként nagyjából két éve mind a 43 üzemképes japán kereskedelmi reaktort leállították, biztonsági rendszereik megújításáig.

Hétfőn mintegy 200-an tüntettek a szendai atomerőmű előtt. A demonstrálók között volt Kan Naoto is volt kormányfő, aki még hivatali ideje alatt a nukleáris energia szószólójából annak határozott ellenzőjévé vált.