További, széles körű intézkedésekre van szükség a Csatorna-alagút brit és francia oldalán kialakult válságos migrációs helyzet kezelésére – mondta pénteken a brit miniszterelnök.

David Cameron a brit kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) pénteki ülése után, a BBC-nek nyilatkozva nem árult el sok részletet a döntéseit általában bizalmasan kezelő testület értekezletén elhangzottakról.

Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor a helyzetet, és kijelentette: a felmerült lehetőségek között szerepel további biztonsági kerítéselemek küldése a francia oldalra, valamint különlegesen kiképzett keresőkutyák alkalmazása a közlekedési eszközökön elrejtőző migránsok felkutatására.

Cameron hozzátette: a Csatorna-alagút nagy-britanniai bejárata felé tartó, de a fennakadások miatt az autópályán veszteglő több ezer kamiont átterelik a brit védelmi minisztérium kezelésében lévő környékbeli területekre.
A Londontól a vasúti alagút délkelet-angliai termináljához vezető M20-as autópályán pénteken hatezer kamion várakozott több sorban, 60 kilométerre feltorlódva az egyéb járműforgalom elől lezárt 120 kilométeres autópálya-szakaszon.

A Csatorna-alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság pénteki közlése szerint a franciaországi oldalon az éjszaka hozzávetőleg ezer migráns próbált bejutni az alagútba, de ez egyiküknek sem sikerült. Az újabb tömeges átjutási próbálkozás okozta forgalmi fennakadások azonban még napközben is tartottak; a teherautókat a két part között szállító vasúti szerelvények még délután is másfél órás késésekkel közlekedtek.

A Eurotunnel közölte, hogy újabb biztonsági kerítéssávok kiépítését kezdte meg a migránsok tábora és a Csatorna-alagút franciaországi bejárata között.

A brit kormány 7 millió fonttal (3 milliárd forinttal) járul hozzá a 2 kilométeres kerítésrendszer kialakításához. Az építkezés célja, hogy a Calais közelében összegyűlt – becslések szerint 3-5 ezer – migráns ne tudja megközelíteni az alagút franciaországi bejáratát, illetve a járműszállító vasúti szerelvényekhez sorban álló kamionokat és személygépkocsikat.

Az építkezéshez azokat a biztonsági kerítéselemeket is felhasználják, amelyekkel a NATO tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozójának helyszínét kerítették el a külvilágtól.

Richard Burnett, a brit közúti fuvarozók szövetségének vezérigazgatója pénteken a BBC-nek elmondta: a szervezet azt tartaná kívánatosnak, ha a francia oldalon kialakult válságos helyzet megoldására Párizs a francia hadsereg segítségét is igénybe venné.

Burnett elégtelennek nevezte azokat az intézkedési terveket, amelyeket a brit kormányfő a COBRA pénteki ülése után ismertetett, mondván: a fennakadások most már „hihetetlen” károkat okoznak a fuvarozóknak és a brit gazdaság egészének.

A szövetség vezetője szerint csak az angliai és a francia oldalon veszteglő kamionok késedelme napi 4 millió fontba (csaknem 1,8 milliárd forintba) kerül, és további napi 3-4 millió font kár keletkezik abból, hogy a migránsok által feltört kamionok közül soknak a szállítmányát – különösen, ha élelmiszerről van szó – meg kell semmisíteni. Csak ebből éves szinten több mint egymilliárd font (440 milliárd forint) kár származhat – tette hozzá.