Tizennyolc ékszerből álló dák ezüstkincset szerzett vissza a napokban Románia. A szakemberek által a legszebb ismert dák kincsnek tartott ezüsttárgyak tavasszal bukkantak fel a németországi régiségpiacon – közölte tegnap az Agerpres hírügynökség.

A kiváló állapotban megmaradt, ritka ezüsttárgyakat – nyakláncokat, gyűrűket, fibulákat, karkötőket, függőket és római katonai kitüntetéseket – a hét végéig a nagyközönség is megtekintheti Bukarestben, a Román Nemzeti Történeti Múzeumban, azt követően pedig a nyomozó hatóságok rendelkezésére bocsátják őket.

Ernest Oberlander-Târnoveanu múzeumigazgató elmondta: a felbecsülhetetlen eszmei értékű ókori kincsért alig tízezer eurónyi jelképes összeget fizetett a múzeum jutalomként a „megtalálónak”, ugyanakkor olyan értékes információkhoz is jutottak, amelyek segíthetnek további, külföldre csempészett dák kincsek felkutatásában.

Ionut Vulpescu román kulturális miniszter szerint ez volt a szaktárca negyedik nagyszabású akciója, amely a külföldre csempészett dák leletek hazahozatalát célozza. Nemrég Belgiumból, illetve Lengyelországból szereztek vissza több száz arany statert: ezek az érmék Koson dák király idejéből származnak, akinek az uralkodását az i.e. 44 és 29 közötti időszakra teszik a történészek.