A július 22-én megkezdődött kalákára mintegy 100 önkéntes érkezett, akik a Csomád-Bálványos Natura 2000 Terület Gondnoksága, valamint a budapesti Ars Topia Alapítvány közös szervezésében, Dr. Herczeg Ágnes tájépítész irányításával, új életre keltik az Apor lányok feredőjét.

Természetes- és helyi anyagok felhasználásával felújítják a régi fürdő medencéket, – a források védelme mellett – utakat, öltöző- és pihenőhelyeket alakítanak ki, információs táblákat készítenek, valamint megoldást keresnek az erózióvédelemre.

? Könczey Botond

Minden nagyobb feladatra külön csoportok szerveződtek. Idén Vajdaságból és Felvidékről is jöttek önkéntesek, de ír, angol és olasz fiatalok is kapcsolódtak a vállalkozó szellemű csapathoz. A nemzetközi kaláka ideje alatt esténként különböző témájú előadásokra és táncházra várják az érdeklődőket.

Adásunk első felében Herczeg Ágnest, a népi társasmunkát irányító tájépítészt hallhatják, majd az egyik magyarul is beszélő ír résztvevő mondja el személyes élményeit az első erdélyi látogatásáról és a kalákáról, aztán néhány csapatvezető számol be a munkafolyamatokról.

Hallgassa meg a műsort!