Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden házkutatást tartott több patikában, gyógyszerforgalmazó cégnél, onkológiai kórházban és klinikán. A gyanú szerint az orvosok a gyógyszeripar képviselőitől kapott „figyelmességet” és nem a páciens érdekeit tartották szem előtt bizonyos készítmények felírásánál.

A DNA közleménye szerint 61 helyszínen tartottak egyidejű razziát, Bukarestben valamint Beszterce-Naszód, Ilfov, Kolozs, Maros, Szeben, Szilágy és Temes megyében, magánszemélyek lakásán és cégek székhelyén.

Az ügyészek szerint a pharma cégek az orvosok nemzetközi összejöveteleken és tudományos konferenciákon való részvételét támogatták, de fedezték magánkirándulásaikat, és drága ajándékokkal is meglepték őket. Mindezt azért, hogy az általuk forgalmazott, drágább gyógyszereket részesítsék előnyben a pácienseik kezelése során.

A gyanúsított orvosok közül néhány tagja a gyógyszerek beszerzéséről döntő bizottságoknak is. A Mediafax információi szerint az egyik gyanúsított a rákbetegek ellátását koordináló országos program igazgatója, egy másik pedig a pahrma cégek ellenőrzésével megbízott közegészségügyi felügyelő. A gyanúsítottak között van továbbá több klinikavezető főorvos.

Az Agerpres információi szerint több szakmai kongresszusnak álcázott esemény helyett az orvosokat Las Vegasban, Párizsban vagy a Grand Canyonnál üdültették.