Mintegy 1500 ember fordult beadvánnyal a Kovászna megyei prefektushoz. Arra kíváncsiak, miért fellebbezett a magyar himnusz eléneklése miatt kirótt bírság megsemmisítésére irányuló perben, írja az MTI. A petícióba kínos hiba is csúszott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei szervezetei közösen tartottak sajtótájékoztatót kedden abból az alkalomból, hogy iktatták a prefektúrán a beadványt.

A prefektus ötezer lejes bírságot rótt ki az MPP-re, mert a párt által szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen a résztvevők elénekelték a magyar himnuszt. A bírságolás jegyzőkönyvét a bíróság alapfokon érvénytelenítette, de a prefektus fellebbezett a döntés ellen.

A petícióban megfogalmazott kérés a következőképpen szól:

ezúton kérem, ha cselekedeteivel nem az etnikai konfliktust keltése a cél, tájékoztasson engem, melyek azok az okok, amelyek miatt megtámadta a 2015/561. számú polgári jogegységi határozatot, amellyel a sepsiszentgyörgyi bíróság érvénytelenítette a Magyar Polgári Párt nevére kiállított bírságolási jegyzőkönyvet.

Csakhogy az alkotmány 126. szakasza szerint a jog egységes alkalmazását a Legfelső Bíróság és Semmítőszék biztosítja.