A külföldi befektetők támogatják az egyebek mellett öt százalékpontos áfacsökkentést előíró adótörvény-tervezetet, amelyet Klaus Johannis a múlt héten visszaküldött a parlamentnek.

A külföldi befektetők tanácsa elnevezésű érdekvédelmi egyesület keddi közleményében leszögezte: a romániai befektetők üdvözlik az adócsökkentő intézkedéseket, ugyanakkor hasonló mértékben tartják fontosnak, hogy ezek fenntarthatóak legyenek, mert számukra lényeges a stabilitás, a kiszámíthatóság és az adózási rendszer átláthatósága.

A parlament június végén fogadta el azt a tervezetet, amely szerint január 1-jétől 24 százalékról 19 százalékra csökken az áfa. Az elnök visszaküldte a parlamentnek megfontolás végett. Jelezte, hogy elvileg üdvözli az adócsökkentés gondolatát, de hiányol egy olyan hatástanulmányt, amely igazolná, hogy az áfacsökkentés nem borítja fel a költségvetési egyensúlyt.

A külföldi befektetők szerint a parlament által elfogadott változat számos olyan intézkedést tartalmaz, amely előrelépést jelent a román adózási rendszer korszerűsítése és átláthatóvá tétele szempontjából. Úgy vélik, hogy a hatóságok és az üzleti szféra között az elmúlt években folytatott párbeszéd eredményeként kidolgozott adótörvény-módosítás jelentősen javítja a romániai adóhozást, valamint kiszámíthatóságot biztosít közép és hosszú távon.

Ugyanakkor a költségvetési fegyelem megtartását is ugyanolyan fontosnak ítélik, és kívánatosnak tartják, hogy Románia elkerülje a makrogazdasági egyensúly felborulását. A befektetők ugyanis azt nem akarják, hogy az egyensúly esetleges megbomlása miatt később újabb adók bevezetésére kényszerüljenek a román hatóságok.

Az 1997-ben alakult tanács mintegy 120 külföldi befektető érdekeit védi, akiknek beruházásai a romániai külföldi befektetések mintegy kétharmadát teszik ki.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány nem mond le az áfacsökkentésről. Victor Ponta miniszterelnök pedig közölte, hogy a kormány megtalálja azt az alkotmányos módot, hogy szeptember 1-jéig ismét elfogadtassa az új adótörvényt. A kormány azt vizsgálja, hogy több sürgősségi rendelettel, külön-külön intézkedésenként azonnali hatállyal fogadja el az adótörvény módosításait, vagy parlamenti felelősségvállalással, esetleg rendkívüli nyári parlamenti ülésszak összehívásával tárgyalja újra a parlamentben a jogszabálytervezetet.