A sajtóban gyöngyhalászatként emlegetett szórványoktatás-program nem veszélyezteti a magyar iskolákat ? nyilatkozta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke tegnap Kolozsváron, ahol kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a szórványoktatás-programját, illetve a hét elején Besztercén összeült Szórványtengely-mozgalom javaslatait.

A besztercei magyarok a városi tanács jóváhagyásával felavatták a Hunyadi János nevét viselő, önálló magyar iskolát, amelyben ősztől indul az oktatás. Ezzel azt szeretnék megfékezni, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet képviselői előnyös ösztöndíjakkal a Székelyföldre csábítsák az ottani magyar gyerekeket.

A Szórványtengely-mozgalom a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet nem ellenségként, hanem partnerként szeretné maga mellett tudni. Felkérték Szász Jenőt, járjon közbe Orbán Viktormagyar miniszterelnöknél a szórványban élő besztercei gyerekek ösztöndíjának biztosítása érdekében.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke egyetértett a szórványösztöndíj-alap ötletével, de mint mondta: a javaslatokat tartalmazó levelet nem tudja jó lelkiismerettel átadni a magyar miniszterelnöknek, amíg nem fogalmazódik meg egy hasonló kérés az erdélyi magyar ösztöndíjalap létrehozásáról a Communitas alapítványhoz, az erdélyi történelmi egyházakhoz, illetve az erdélyi magyar mecénásokhoz.