A nyolcadikosok 79,3 százaléka kapott átmenő jegyet idén a képességvizsgán. Az erélyi megyék közül Kolozs megye érte el a legjobb erdeményt. Ott a diákok 91 és fél százaléka ért el 5-ösnél nagyobb átlagjegyet. Kolozs megye idén országos második lett.

Hargita megyében az átmenési arány 73 és fél százalék, Kovászna megyében 83,7 százalék, Maros megyében 78, Bihar megyében 79,8, Szatmár megyében pedig 76,7 százalék. Bukarestben a nyolcadikosok 89 százaléka kapott 5-ösnél nagyobb átlagjegyet.

A megyékre lebontott átlagjegyekből az is kiderül, hogy Székelyföldön a román tannyelvű iskolák jobb eredményeket értek el, mint a magyar iskolák. Hargita megyében a képességvizsga-eredmények szerinti toplista első öt helyezettje között csak egy magyar iskola szerepel, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum. Kovászna megyében is egyetlen magyar iskola, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium került be az első öt legjobb iskola közé. Az ország legjobb iskolái között egy galaci, egy bákói és a kolozsvári Emil Racovi?ă Főgimnázium szerepel.