Megszavazta tegnap a képviselőház a pénzügyi törvénykönyv módosítását, amelyben, több más fontos adóügyi intézkedéssel együtt, szerepel az áfa csökkentése is.

A rendelet értelmében jövőre eltörlik a speciális építményekre kivetett adót és a 7 eurócentes üzemanyagadót is, továbbá 16 százalékról 5 százalékra csökken az osztalékadó. A jogszabály szerint a nyugdíjasok is rendelkezhetnek a saját jövedelemadójuk két százalékáról, a turisztikai rendeltetésű épületekre pedig a szezon lejártával 50 százalékkal kevesebb adó fizetendő.

Az RMDSZ javaslatára a nagycsaládoknak is kevesebb adót kell fizetniük, továbbá azon adófizetők, akik olyan személyeket tartanak el, akik jövedelme nem haladja meg a 300 lejt, jövedelemadójukból bizonyos összegeket leírhatnak. Ezentúl adókedvezményben részesülnek azok is, akiket 1950-1961 között katonai szolgálat ürügyén munkatáborokba vittek.

Becslések szerint az adótörvénykönyvben szereplő intézkedések jövőre 12 milliárd lejes bevételkiesést okoznak az államnak. A legjelentősebb hatása az áfacsökkentésnek lesz, emellett az áruforgalmi adóból mintegy 9 milliárd lejjel kevesebb kerül az államkasszába.

A jelenlegi 24 százalékos áfa az egyik legmagasabb Európában, januártól azonban Románia egyike lesz azoknak az európai államoknak, ahol a legkisebb áruforgalmi adót kell fizetni.