Befolyással való üzérkedésért jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság Mihail Vlasovot, a kereskedelmi és iparkamara volt elnökét. A kamarai elnököt Petroczki Géza székelyudvarhelyi üzletember jelentette fel a DNA-nál, amiért állítólag felajánlotta neki, hogy egymillió euróért közbenjárna érdekében a kamara alárendeltségébe tartozó kereskedelmi bíróságon.

A vádlott, illetve a korrupcióellenes ügyészség (DNA) fellebbezése nyomán született jogerős végzés súlyosbította a februárban hozott elsőfokú ítéletet, amikor Vlasovra négyéves szabadságvesztést szabtak ki.

A szóban forgó kereskedelmi bíróságot Bogdan Olteanu, a Román Nemzeti Bank egyik alelnöke, a bukaresti parlament alsóházának korábbi liberális elnöke, valamint a kereskedelmi és iparkamara elnökének egyik lánya, Vanda Vlasov vezette.

A feljelentés után lehallatási jegyzőkönyvek készültek Petroczki és a kamaraelnök közötti beszélgetésekről. Vlasov állítólag arra figyelmeztette az udvarhelyi üzletembert, hogy közbejárása nélkül az ellene indított eljárást el fogja veszíteni, és akkor négymillió euró kifizetésére fogják kötelezni.

Vlasovot tavaly márciusban egy bukaresti szállodában tetten érték, amikor átvett az üzletembertől 200 ezer eurót, az általa kért összeg első részletét.

Néhány napja egy másik ügyben is vádat emelt a DNA a volt kamarai elnök ellen, aki állítólag egy parlamenti képviselő megvesztegetésével akart olyan törvényt elfogadtatni, amely a kamara alárendeltségébe helyezte volna a cégbíróságot. Vlasov – a vádiratban szereplő lehallgatási jegyzőkönyvek szerint – azzal dicsekedett, hogy a cégbíróság „megszerzéséhez” az elmúlt években számos befolyásos politikus, köztük valamennyi román parlamenti párt elnöke támogatást ígért neki.

Mihail Vlasovot – aki a tavalyi tettenérés után egy hónapig előzetes letartóztatásban, majd négy hónapig házi őrizetben volt – csütörtök este letartóztatták jászvásári (Iasi) villájában, hogy letöltse ötéves börtönbüntetését.