A populista és bevándorlást ellenző Dán Néppárt (DF) az alakulat történelmének legjobb eredményét (21,1 százalékot) érte el a csütörtöki parlamenti választáson, és ezzel a jobboldal legnagyobb pártjává lépett elő. A Helle Thorning-Schmidt kormányfő vezette szociáldemokraták kapták a legtöbb szavazatot (26,3 százalékot), de a baloldal ezzel együtt ellenzékbe szorult. Dánia első női miniszterelnöke elismerte vereségét, és bejelentette távozását a párt éléről is.

A 2011 óta kormányzó baloldal pártjai 85 mandátumot szereztek, míg a jobboldal 90-et. II. Margit királynő várhatóan a Liberális Párt vezetőjét, Lars Lokke Rasmussent kéri fel a kormányalakításra. Utóbbi alakulat a voksok 19,5 százalékát kapta.

A Reuters szerint a baloldali kormány hiába reménykedett abban, hogy a gazdaság növekedési pályára állítása nyomán újraválasztják, viszont a növekedés nem tudta kompenzálni a mandátuma elején meghozott fájdalmas reformintézkedéseket.

A választások az euroszkepticizmus és a populista áramlatok erősödését mutatják. A brit hírügynökség emlékeztet: röviddel a választások előtt a jobbközép erők vállalták, hogy támogatják David Cameron erőfeszítését az EU megreformálásával kapcsolatban. A DF még tovább menne, és a britek kormányfőhöz hasonlóan referendumot írna ki Dánia EU-tagságáról.