A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktori címét adományozták csütörtökön Dean Spielmann-nak, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elnökének ? jelentette az Agerpres hírügynökség. Florin Streteanu, a BBTE jogi karának a dékánja azt emelte ki méltatásában, hogy Spielmann folyamatosan foglalkozott a bíróság túlterheltségének a kérdésével. Ennek okait abban látta, hogy a különböző országok bíróságai nem tanulnak a Strasbourgban kimondott ítéletekből, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságának sok hasonló ügyben kell újra és újra ítélkeznie.

A luxemburgi Dean Spielmannt 2004-ben nevezték ki a strasbourgi testület bírájává, melynek 2012-ben a legfiatalabb elnöke lett.

A BBTE az elmúlt 25 évben több mint 200 díszdoktori címet adományozott olyan kiemelkedő személyiségeknek, mint Angela Merkel német kancellár vagy Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa. Legutóbb április 30-án Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság elnöke kapott díszdoktori címet a kolozsvári tanintézetben.