?Romániának szüksége van egy jól kidolgozott, átlátható kerettörvényre, amely a környezetvédelmi szemléletű közbeszerzést szabályozza. Sajnos jelen pillanatban, a közintézmények nagyon kicsi arányban vásárolnak olyan szolgáltatásokat, fogyóeszközöket, berendezéseket, amelyek zöldcímkével rendelkeznek? ? mutatott rá Korodi Attila, Hargita megyei parlamenti képviselő a zöld közbeszerzést szorgalmazó törvénykezdeményezése kapcsán. A tervezetet ellenszavazat nélkül fogadta el a szenátus, tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

Korodi szerint, amennyiben a termékek élettartalmát és hasznosságát veszik figyelembe, akkor kifizetődőbb és hosszú távon jobb befektetésnek minősül a zöldcímkével ellátott termékek beszerzése, hiszen a címke nélküliek élettartalma sokkal rövidebb, és legtöbb esetben a működtetésük is költségesebb.

„Számos önkormányzat törekedett már arra, hogy a közbeszerzési folyamat során olyan jellegű kritériumokat vezessen be, amelyek a zöld közbeszerzést szorgalmazzák. Sajnos az érvényben lévő közbeszerzési törvényünk nem elég világos ebben a kérdésben, emiatt számos esetben ezen önkormányzatok a Számvevőszéktől tartanak, és inkább lemondanak a közbeszerzés ilyen módú megszervezéséről? ? ismertette Korodi a jelenlegi helyzetet. Hozzátette: a törvénytervezet célja, hogy rendet teremtsen ezen a téren.

?A jogszabály pontosan leszögezné, hogy mit jelent a zöld közbeszerzés, hogyan kell eljárni. Ugyanakkor megbízná a kormányt egy olyan stratégia kidolgozásával, amely megszabná azt, hogy az elkövetkező években milyen részarányban vásároljanak zöldcímkével ellátott termékeket az önkormányzatok. Szintén a kormány feladatai közé sorolná a törvény a zöld szolgáltatások és termékek adattárának elkészítését is, amely a közbeszerzési online rendszerben lenne elérhető, ezáltal könnyítve az önkormányzatok dolgát? ? taglalta a Hargita megyei törvényhozó.

A törvény kidolgozását Korodi Attila a környezetvédelmi tárca élén kezdte el, de mivel számos akadályba ütközött, az év elején képviselői indítványként iktatta a parlamentben. A tervezet számos közintézmény és hatóság javaslatát tartalmazza, a kezdeményezés Korodi szerint főleg a bukaresti civil társadalom összefogásának eredményeként könyvelhető el.