Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a Hotnews.ro hírportálnak azt mondta: a tanügyi szakszervezeteknek és diákszövetségeknek megküldött tervezetet öt évvel ezelőtt készítették a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai Ecaterina Andronescu  volt oktatási miniszter irányításával, és azt a szaktárca még nem egészítette ki saját javaslataival. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi tervezetből talán 90, talán csak 40 százalék marad meg, és kerül a parlament elé megvitatásra. Ugyanakkor megerősítette: erről a tervezetről beszélt, amikor egy hónapja bejelentette, hogy új oktatási kerettörvény készül, amelyet júniusban bocsátanak közvitára.

A román médiában főként az váltott ki vitát, hogy a tervezet szerint újra bevezetnék a líceumi felvételit, vagyis a nyolcadikos diákoknak gyors egymásutánban két nagyszabású vizsgán is át kell esniük. Mint kiderült, ezzel az előírással maga Andronescu sem ért egyet.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke, a szenátus oktatási szakbizottságának tagja a Transindex.ro hírportálnak úgy vélte: a jövő évi parlamenti választások előtt nem lesz új tanügyi törvény, valószínűbbnek tartotta, hogy az azt követő, stabilabb parlament vállalkozik majd erre a munkára. Leszögezte: odafigyelnek rá, hogy az anyanyelvi oktatási jogok ne csorbuljanak.