A hírt Iulian Chifu volt elnöki tanácsos tette közzé Facebook-oldalán, egy 89 nevet tartalmazó listával együtt, amelyen a Moszkva által nem kívánatosnak nyilvánított európai politikusok szerepelnek.

A kitiltott románok egyike maga Chifu, a másik négy pedig: Adrian Cioroianu volt külügyminiszter, Románia jövendőbeli UNESCO-nagykövete, Eugen Tomac, a Traian Basescu volt államfőhöz közel álló Népi Mozgalom Párt vezetője, Gheorghe Haţegan, a Transgaz állami vállalat igazgatóhelyettese és Liviu Chondon, a román haditengerészet parancsnoka.

Mark Rutte holland miniszterelnök tegnap közölte, hogy országa három parlamenti képviselőjét nem engedték be Oroszországba, majd Moszkva részéről hivatalos csatornákon kapott egy listát, amely mintegy 80 Oroszországból kitiltott európai uniós tisztségviselő nevét tartalmazza, közölte az AFP alapján az Agerpres román hírügynökség.

A román külügyminisztérium megerősítette, hogy pénteken este a birtokába jutott egy 89 fős lista, amelynek kapcsán magyarázatot kér Moszkvától. A kitiltottak között van Katrin Suder német védelmi miniszter, Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) az elnöke, Thomas Arenkiel, a dán katonai felderítés vezetője, Bogdan Boruszewics, a lengyel szenátus elnöke.

Magyar tisztségviselők nem szerepelnek a névsorban.