A szenátus nagy többséggel elfogadta a politikai pártok és a választási kampányok finanszírozásáról szóló törvényt, amelyet Klaus Johannis államfő visszaküldött megfontolásra a törvényhozásnak. A felsőház plénuma szerint elfogadott változat szerint a pártok természetes és jogi személyektől kapott kölcsönökből finanszírozhatják a kampányukat. AZ átláthatóság érdekében a kölcsön nem téríthető meg három évnél hosszabb idő után, illetve kötelező lesz ebben az esetben a banki utalás. A változtatások közétartozik az is, hogy az Állandó Választási Hatóság ellenőrizheti a pártok bevételeit és kiadásait.

A párttörvény módosítása értelmében már három személy bejegyezhet egy új politikai alakulatot, miközben jelenleg 25 ezer tagot kell összegyűjteni az ország 18 megyéjéből.

A jogszabály engedélyezi a helyi és regionális pártok bejegyzését is, amit a parlament korábban a szecesszionizmus veszélye miatt megtiltott. Nem kötelező ugyanakkor a pártokat a közigazgatási felosztás, azaz a megyék szerint szervezni. Egyúttal törölték azt a kitételt, amely szerint törölhetők a pártok jegyzékéből azok az alakulatok, amelyek a választásokon nem érnek el minimális szavazatszámot.