A Szövetség visszatért az ügyvezető elnökség struktúrájára, ezzel együtt pedig megszűnt a politikai alelnöki tisztség is. Az RMDSZ Kongresszusa ugyanakkor hét szakterületen fogadott el program-dokumentumokat. Így az elkövetkezendőkben kiemelt figyelmet szentelnek a családpolitikának, gazdaság-, ifjúság-, nemzet- és külpolitikának, illetve a nők közéleti szerepvállalásának.

Az RMDSZ olyan család- és népességpolitikát támogat, amely biztosítani tudja a magyar közösség megmaradását és számbeli növekedését szülőföldjén. Kiemelten fontosnak tekinti a munkahelyteremtést, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátás javítását, a gyereknevelési támogatás növelését, a fogyatékkal élők társadalmi védelmét, a munkanélküliek társadalmi integrálását, az időskorúak szociális védelmét, a lakásépítés állami támogatását, a munkanélküli segély és a minimálbér közötti különbség növelését.
Az RMDSZ többek között indítványozza, hogy a családok a gyermeklétszám függvényében élelmiszerjegy-támogatásban részesüljenek, továbbá javasolja a minimálbér évente történő fokozatos növelését úgy, hogy 2018-ban elérje az 1500 lejes értéket.