Az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT) vitát szervez a romániai és a bulgáriai korrupcióellenes harcról és az igazságszolgáltatás konszolidálásáról a két országban – írja a Rador hírügynökség.

A vita előadója Monica Macovei volt román igazságügyi miniszter, vezérszónoka pedig Catherine Day, az Európai Bizottság főtitkára. A vitá részt vesz Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter és a korrucióellenes ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruţa Kövesi is.

A téma: Hogyan hajtja végre Románia az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust az igazságügyi reform és a korrupció elleni küzdelem terén? Monica Macovei a Rador szerint előrebocsátotta: a romániai igazságszolgáltatás ma példát mutat több európai uniós tagországnak. Hangsúlyozta: beszélni kell a siker kulcsáról, és arról is, hogy a korrupcióellenes harcban lehet előre lépni akkor is, ha a politikum gáncsolja a folyamatot.

A brüsszeli vita helyi idő szerint 15 órakor kezdődik.

Az Európai Unióhoz történő csatlakozásuk időpontjában ? 2007. január 1-jén ? Romániának és Bulgáriának még számos megoldandó feladata volt az igazságügyi reform megvalósítása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc terén. Az Unió úgy döntött, ?együttműködési és ellenőrzési mechanizmust? vezet be, hogy elősegítse e feladatok mielőbbi megoldását, megkönnyítse a két ország integrációját, és egyúttal biztosítsa az uniós szakpolitikák és intézmények megfelelő működését.