A Nyugat-Európában népszerű ?városkártyák? mintájára az Erdélybe utazók tavasztól igénybe vehetik az Erdély kártyát, amelynek birtokában ? 50 lej ellenében ? végiglátogathatják a Királyföld 41 erődtemplomát.

A kártya kibocsátója az erdélyi (német) evangélikus egyház, amely a városkártyák legsikeresebbikét, a Bécs kártyát tekinti ihletforrásnak. És ugyan az egykori birodalmi fővárossal ellentétben a Királyföldön nincs metró, autót bérelni már lehet és érdemes. Ennek megfelelően az Erdély kártya is több egyszerű gyűjtőjegynél, amit egyébként az evangélikus egyház két éve meglehetős sikerrel alkalmazott. Az akkor ?templomi útlevélnek? nevezett szelvény 26 műemlékhez biztosított szabad bejárást. Az új eszköz nemcsak abban különbözik elődjétől, hogy a látogatható helyszínek száma megduplázódott: könyvesboltokban, különböző rendezvényeken, királyföldi körutakat szervező idegenforgalmi irodáknál, panziókban kínálnak 5-15 százalékos kedvezményt a kártya birtokosainak.

Az Erdély kártya megvásárolható a templomokban, könyvesboltokban, illetve megrendelhető emailben is az ekr@siebenbuerger.de címen, a partnercégek listája pedig megtalálható a transilvania-card.ro honlapon.

Az elmúlt években az erdélyi német evangélikus egyház Románia egyik legfontosabb ?turisztikai ügynökévé? lépett elő. A Brassó, Fehér, Maros és Szeben megyei evangélikus templomokat tavaly csaknem 400 ezer turista látogatta meg. Arra számítanak, hogy idén ez a szám megközelítheti a félmilliót, ugyanis látogathatóvá válik a nagyszebeni székesegyház, amely több évig felújítás miatt zárva tartott. Összehasonlításként a román kormány által költséges reklámkampányokkal támogatott bukovinai ortodox monostorokat évente kevesebb mint 200 ezren látogatják, többnyire a vallási ünnepek alkalmával, a külföldi turisták száma pedig itt az ötvenezret sem éri el.