Victor Ponta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György szombati nyilatkozatára reagált, miszerint fellendülhet a Romániába tartó bevásárló-turizmus, miután júniustól 9 százalékra csökken az élelmiszerek áfája.

A lényeg az, hogy ezentúl a románok többsége számára ne a mindennapi betevő legyen a legfontosabb probléma és a legnagyobb kiadási tétel. A szomszédainkat pedig szívesen látjuk!

Ezt írta Facebook-oldalára a miniszterelnök, miután a román újságok átvették a Magyar Nemzet szombati cikkét, amelyben a magyarországi kereskedelmi szövetség főtitkára vázolta a romániai áfacsökkentés lehetséges következményeit. Vámos György szerint az intézkedés nyomán várható árcsökkenés a határ menti településen lakó magyar családokat a romániai boltokba csábíthat. Attól nem tart, hogy a nagy áfakülönbség miatt fellendül a feketekereskedelem a magyar élelmiszerpiacon.

Magyarországon jelenleg 27 százalékos áfát kell fizetni az élelmiszerek után, ez háromszor több mint a Romániában júniustól életbe lépő adó. A héten egyébként Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter felvetette, hogy a magyar kormány is vizsgálja, mely termékeknél lenne célszerű az áfa mértékét csökkenteni.

Important este ca de acum inainte mancarea sa nu mai fie principala grija si principala cheltuiala pt cei mai multi…

Posted by Victor Ponta on Sunday, April 12, 2015