Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának nyolc volt tagja, köztük Markó Attila, az RMDSZ volt képviselője ellen. A vádhatóság többrendbeli hivatali visszaéléssel vádolja őket: állítólag 84 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. A bizottsági tagokon kívül négy ingatlan-felértékelőt is bíróság elé állítottak.

A DNA közleménye szerint a kifogásolt kártérítéseket három különböző ülésen hagyta jóvá a restitúciós testület 2008 szeptemberében, novemberében és decemberében. Ebben az ügyben Horia Georgescut, a tisztségviselők vagyonát vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnökét is előzetes letartóztatásba helyezték, akárcsak Theodor Nicolescu liberális képviselőt, akit többrendbeli megvesztegetés elfogadásával is gyanúsítanak.

A vádlottak vagyonát zárolták, az ügyészek ugyanakkor kezdeményezték 6,2 millió lej elkobzását Theodor Nicolescu liberális képviselőtől. A politikus megvesztegetésként kapta az összeget három személytől, a 2009-2013 periódusban.

A december óta Magyarországon tartózkodó Markó Attila megalapozatlannak nevezte az ellene megfogalmazott korrupciógyanút. A politikus múlt héten lemondott képviselői mandátumáról, miután a DNA előzetes letartóztatásához kérte a parlament hozzájárulását.