Csupán az ötödik helyen szerepel a kormány prioritáslistáján a Brassó-Bors autópálya – derül ki a Hotnews hírportál birtokába jutott dokumentumból, amelyet a kormány megküldött jóváhagyásra az Európai Bizottságnak. Az úgynevezett master plan Románia 2020-ig terjedő közúti infrastruktúra-fejlesztési stratégiáját tartalmazza.

Eszerint a kormány a Nagyszeben-Pite?ti autópálya megépítését tekinti a legsürgősebbnek az következő 5-7 évre. A háttérben az állhat, hogy korábban a romániai Dacia-üzem igazgatója azt mondta: a Renault csoport kivonul Romániából, ha ez a sztráda nem készül el 2020-ig. A második a listán a Bákó-Pa?cani, a harmadik a Nagyszeben-Brassó, a negyedik a Brassó-Ploie?ti autópálya. A Bechtel által korábban félbehagyott észak-erdélyi autópálya Bors és Magyarnádas közötti szakasza az ötödik helyre került.

A kormány elkészítette a gyorsforgalmi utak megépítésének prioritási listáját is. Romániának a következő években mintegy 7 milliárd eurós kölcsönre van szüksége ahhoz, hogy ki tudja fizetni a sztrádaépítéseket finanszírozó uniós források megpályázásához szükséges önrészt.