Márciusban enyhén nőtt az infláció. Februárhoz képest enyhén, 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INSSE). A Költségvetési Tanács szerint decemberre nulla százalékra mérséklődik az infláció.

A növekedéshez a nem élelmiszer jellegű termékek járultak hozzá a legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal. Az élelmiszerek 0,29 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások drágulása 0,1 százalékos volt. Az élelmiszereknél a búzaliszt enyhén olcsult, viszont a máléliszt csaknem 3,5 százalékkal drágult. A leggyorsabban a citrusfélék, a zöldségek, az üzemanyag és a dohánytermékek ára nő.

Tavaly decemberhez képest összességében 1,17 százalékkal nőttek az árak március végéig. A Román Nemzeti Bank (BNR)  február elején 2,1 százalékra csökkentette az idei évre szóló inflációs előrejelzését a korábban közölt 2,2 százalékról. A számításokat azonban keresztülhúzhatja az élelmiszerek áfájának csökkentése 24 százalékról 9 százalékra, amit a kormány júniustól tervez bevezetni. A Költségvetési Tanács becslései szerint az intézkedés nyomán az év végére nulla százalékra mérséklődik az éves infláció.