Természetvédelmi szervezetek az 50. Föld napja alkalmából világszerte arra kérik az Egyesült Nemzetek Szövetségét (ENSZ), hogy az egészséges természeti környezet kerüljön be a minden embert megillető alapvető emberi jogok közé – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Intézet (MME) MTI-hez eljuttatott mai tájékoztatójában. Április 22-én ünnepelik világszerte a Föld napját.

Az idén 50. évfordulójához érkező kezdeményezéshez az évek során 175 ország csatlakozott, így minden évben globális szinten több ezer esemény keretében hívják fel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvásának fontosságára. A Föld napja 50. évfordulója alkalmából a BirdLife International – amelynek az MME a magyarországi partnerszervezete – nyílt levelet fogalmazott António Guterresnek, az ENSZ főtitkárának, amelyben azt kérik, hogy a koronavírus-járványra adott válaszlépések egyikeként az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatába kerüljön be egy 31. cikk, amely az egészséges természeti környezethez való jogot biztosítja. A nyílt levél célja, hogy a szeptemberben tartandó ENSZ Közgyűlés napirendi pontjai közé bekerüljön a 31. cikk, így esély van arra, hogy 2023 decemberére, a nyilatkozat elfogadásának 75. évfordulójára a Közgyűlés is jóváhagyja azt.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egy ENSZ által elfogadott nyilatkozat, ami a második világháború romjaiból született, és a történelemben először olyan alapvető jogokat fogalmazott meg, amelyek minden embert megilletnek és amelyet egyetemes szinten védeni kell. A nyilatkozat 30 cikkben foglalja össze az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat, azonban a környezet egészségéről, amelytől szinte minden életforma – így az ember is – függ, nem esik említés – mutat rá a közlemény. Amennyiben a kezdeményezés sikeres, ez a kiegészítés lenne az első módosítás a nyilatkozat 1948-as megfogalmazása óta.

A magyar nyelvű felhívás az MME honlapján érhető el. A globális petícióhoz pedig a http://www.birdlife.org/article31 oldalon lehet csatlakozni.