• Trei licee cu predare în limba maghiară intră în topul 10 al liceelor din România care dau cei mai mulți olimpici internaționali. Este vorba despre Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe din jud. Covasna (locul 3 – 8 olimpici), Liceul Báthory István din Cluj (locul 7 – 4 olimpici) și Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș (locul 8 – 4 olimpici).
• Cardinalul ERDŐ Péter, arhiepiscop de Budapesta și primat al Ungariei a celebrat, ieri, sfânta lithurgie pentru comunitatea de romano-catolici maghiari în biserica Bărăția din București. Cardinalul ungar a participatm sâmbătă, la ceremonia înscăunării noului arhiepiscop-mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, la Catedrala “Sf. Iosif”.
• Semnăturile iniţiativei civice europene Minority SafePack au fost înregistrate în sistemul online al Comisiei Europene. Comisia Europeană are la dispoziţie o jumătate de an pentru a-şi forma o poziţie şi să ia o hotărâre cu privire la procesul legislativ. În Parlamentul European va avea loc o dezbatere cu participarea tuturor părţilor interesate, iniţiativa urmând să fie supusă şi unei dezbateri în plen. INSERT: VINCZE Loránt, eurodeputat din partea UDMR.
• Anul 2020 este anul dezvoltării comunităţilor, în politica naţională a Ungariei.. Potrivit comunicatului Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei obiectivul prioritar al guvernului maghiar este acela de a ajuta comunităţile maghiare de peste graniţe să prospere în locul lor natal. În acest sens, va continua să sprijine familiile de peste graniţe şi să consolideze comunităţile maghiare din punct de vedere economic.
• Institutul Balassi din Bucureşti vernisează, astăzi, 14 ianuarie, expoziţia de fotografii de arhivă din perioada de început a staţiunii Fonyód (Ungaria), de pe malul lacului Balaton. INSERT: KÓSA András László, directorul Institutului Balassi despre expoziţia Fonyód (oraş înfrăţit cu Borsec), care este a doua în seria de expoziţii care au ca scop evocarea atmosferei staţiunilor de odinioară din Bazinul Carpatin.
• Ziua Culturii Naționale va fi marcată și la Szeged (Ungaria) printr-o expoziţie din fotografiile regizorului Silviu Purcărete. Expoziţia intitulată “Lumea lui Purcărete” este rezultatul unei colaborări între artist, ICR, Teatrul Naţional din Budapesta şi UNITER. Vernisajul expoziţiei (15 ianuarie) va fi urmat de proiecţia filmului “Undeva la Palilula”, realizat în 2012 şi care la Szeged va fi văzut pentru prima oară.
• În județul Covasna anul acesta sunt deschise patru pârtii de schi (la Șugaș Băi, Covasna, Valea Mare și Întorsura Buzăului), iar tarifele accesibile și fuga de aglomerație atrag vizitatori din toate colțurile țării.
• Doi tineri din municipiul Târgu Secuiesc, KOVÁCS Izolda şi Gyula, au câştigat o finanţare prin Programul StartUp Now şi au lansat o nouă ofertă turistică şi de agrement în judeţul Covasna – plimbări cu balonul cu aer cald. Programul StartUp Now, derulat anul trecut de Consiliul Judeţean Covasna, a oferit posibilitatea unui număr de 40 de tineri să obţină un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 de euro pe baza unor planuri de afaceri.
• La Cluj la Zug.zone va avea loc, astăzi, de la ora 20:00, spectacolul “Fishez“ prezentat de trupa de teatru Váróterem Projekt (Waiting Room Project), prima trupă independentă de teatru de limbă maghiară din Transilvania, fondat în 2010. Produce spectacole de teatru pornind de la problemele actuale ale societății, fiind un teatru documentarist și performativ. Spectacolul în limba maghiară este subratitrat în limba română.
• Motociclistul sătmărean GYENES Mani rămâne pe podium la clasa Malle Moto și pe locul 31 în clasamentul general al Raliului Dakar 2020.

Bejegyzés navigáció