Lemondott a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségéről Viorica Dăncilă volt miniszterelnök tegnap, miután elvesztette az elnökválasztást Klaus Johannis jobboldali államfővel szemben.

A párt több alelnöke – Marian Oprişan, Lia Olguţa Vasilescu, Dragoş Benea, Roxana Mânzatu, Dan Nica, Gabriel Zetea és Carmen Dan – is benyújtotta lemondását. A PSD Állandó Tanácsát feloszlatták, az új főtitkár Paul Stănescu lett. A párt éléről lemondott Dăncilă a PSD Nőszervezetének élén fog tovább tevékenykedni – jelentette be mára virradóan, a PSD Országos Végrehajtó Bizottságának (CExN) hat órán át tartó ülése után Marcel Ciolacu ügyvivő pártelnök. Ez az első alkalom, hogy nemcsak a pártelnök, hanem a párt teljes vezetősége lemond” – szögezte le az ügyvivő elnök. Várhatóan másfél hónap múlva pártkongresszust hívnak össze.

A PSD több vezetője ma informális ülésre gyűlt össze a Parlamentben. A tanácskozást Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a párt ügyvivő vezetőjének irodájában tartják. Jelen van többek közt Gabriela Firea, Daniel Suciu és Olguţa Vasilescu.