Egyre nagyobb a havazás miatt természeti katasztrófa sújtotta területté minősített vidék Németország déli részén, és csütörtökön a rendkívüli időjárás halálos áldozatainak száma is tovább nőtt. A térséget csaknem egy hete sújtó rendkívüli időjárásnak négy halálos áldozata van.

A szombat óta szinte folyamatos havazás miatt állandósult a közlekedési káosz. A délnémet régió és egész Közép-Európa egyik legfontosabb útjaként számon tartott A8-as autópálya bajorországi szakaszán a szerdai 35 kilométer után csütörtökön 30 kilométer hosszúságú dugó keletkezett. A müncheni nemzetközi repülőtéren mintegy 50 járatot töröltek az időjárás miatt.

A közlekedés nehézségére és a veszélyességére hivatkozva Bajorország 14 járásában tanítási szünetet rendeltek el. Három járásban katasztrófaállapotot hirdettek. Az intézkedés egyebek mellett azt jelenti, hogy a járási közigazgatási hivatal veszi át a lakosságot segítő különböző szervezetek irányítását, és kérésére a hadsereg is mozgósíthat alakulatokat ellátási és mentési munkákra.

A helyenként csaknem 300 centiméter magas hótakaró a vadállományt is veszélyezteti, mert az állatok alig tudnak mozogni a hótól. A csaknem 50 ezer bajor vadászt összefogó tartományi vadászkamara (Landesjagdverband Bayern) arra készül, hogy helikopterek bevetésével látja el élelemmel őket.

A szövetségi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább súlyosbodhat a helyzet, a havazás január közepéig tarthat.