• Potrivit hotărârii de ieri a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Ministerul Educaţiei Naţionale a discriminat învăţătorii care predau în limbile minorităţilor naţionale, atunci când a dispus ca orele de limba română predate de aceştia să nu mai fie remunerate ca ore suplimentare – a declarat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.
  • Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, ieri, un proiect de lege, care prevede că în localităţile în care există cerere pentru forma de învăţământ în limba maternă a unei minorităţi naţionale se pot înfiinţa clase cu efective mai mici decât minimul.
  • Aproape 100 de specialiști în micologie, din țară, dar și din Germania, Franţa, Elveţia, Italia, Ungaria şi din Cehia, participă zilele acestea la un amplu eveniment în domeniu, Congresul JEC (Journées Européennes du Cortinaire), derulat la Băile Bálványos.Congresul, găzduit pentru prima oară de județul Covasna, durează pana 20 octombrie, în organizarea Societăţii de Micologie „Kálmán László” şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna.
  • Incendiul de turbă semnalat în cursul zilei de ieri pe un câmp de la ieşirea din municipiul Miercurea Ciuc a reizbucnit, fiind afectate aproximativ şase hectare de teren. Deoarece incendiul s-a manifestat şi pe suprafeţe care fac parte dintr-o arie naturală protejată, Natura 2000, comisarul Şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabela, a anunţat că va face o plângere penală împotriva unor autori necunoscuţi.
  • Astazi la ora 18:00, la Teatrul Odeon, începe Comedia erorilor de William Shakespeare, în regia lui Bocsárdi László, o producţie a Teatrului de Nord, Trupa Harag György, Satu Mare.
  • Sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj se desfasoara maine concertul al Orchestrei Naţionale Radio în care va fi prezentată lucrarea „Marea”, semnată de compozitorul francez Claude Debussy, ascultată în premieră absolută la Paris, în anul 1905.
  • Organizaţii civile şi religioase care desfăşoară o activitate prietenoasă cu familiile
    sau care prin activitatea proprie sprijină familiile, până la 31 octombrie, se pot înscrie la al II-lea apel de proiect in cadrul programului „Anul familiilor maghiare de peste hotare”, căruia îi sunt destinate 3 milioane de euro, aprox. 2,5 milioane de euro vor fi acordate prin apeluri de proiecte.

Bejegyzés navigáció