Administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş face un apel către turiştii care vin în vizită, dar şi către localnici să nu mai arunce deşeuri decât în locurile special amenajate şi să manifeste respect faţă de această zonă unică în România. INSERT: Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna

Avem un interviu cu istoricul Ujj János despre comemorarea a 169 de ani de la Capitularea de la Șiria, ce a avut loc la 13 august 1849 în localitatea Șiria. Tratatul de pace, semnat de generalul maghiar Görgey Artúr, a pus capăt Revoluției Maghiare de la 1848-1849. După capitulare – pe 6 octombrie 1849 – austriecii au executat la Arad 12 generali maghiari și un colonel, care sunt cunoscuți astăzi ca Cei 13 Martiri de la Arad. În aceeași zi a fost executat prin împușcare Lajos Batthyány, primul prim-ministru al Ungariei.

Avem un interviu cu Bíró Jutka, călugăriţă civilă romano-catolică despre realizarea și funcționarea Grădinii Maicii Domnului din Șumuleu Ciuc. Grădina are 15 stații care reprezintă câte un eveniment marcant din viața Fecioarei Maria, unde sunt așteptați cei care parcurg ruta de pelerinaj “Via Mariae”. Drumul Mariei este drum spiritual turistic, care traversează Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bosnia, având ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc.

Mâine (15 august) cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului vorbim cu Böjte Csaba, călugăr franciscan din Deva.

Difuzăm un reportaj despre pregătirile spectacolului „Patimile lui Hristos de la Şumuleu Ciuc”, care va avea loc sâmbătă, pe 18 august.

În acest weekend (17-19 august) are loc cea de-a doua ediție a Festivalului AWAKE pe domeniul Teleki din satul Gornești, județul Mureș. AWAKE este un festival care aduce în mijlocul naturii arta sub cât mai multe forme, reunind nu doar muzicieni, ci și actori, artiști plastici, oameni creativi.

Bejegyzés navigáció