A csendőrség péntek esti közbelépései egy katonai ügyész felügyelete alatt zajlottak – nyilatkozta ma Carmen Dan belügyminiszter. Az erőszakba torkollt pénteki kormányellenes demonstráció kapcsán Carmen Dan miniszter cáfolta azokat az információkat, miszerint ő maga is részt vett volna a csendőrség közbelépéseinek irányításában. „Vizsgálat folyik az ügyben, és állok a nyomozó hatóságok rendelkezésére, azt akarom, hogy végezzék a munkájukat és állapítsák meg, hogy a miniszter hatáskörének megfelelően járt-e el” – idézi az Agerpres hírügynökség Carmen Dant. A tárcavezető rámutatott, nem érzi felelősnek magát azért, ami a péntek esti tüntetésen történt.

A katonai ügyészség cáfol

A katonai ügyészség főügyésze azonban cáfolta az információt, miszerint augusztus 10-én volt egy katonai ügyész a csendőrség tevékenységét koordináló egységben. Ionel Corbu ma azt mondta: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Arra a kérdésre, hogy péntek este volt-e katonai ügyész a csendőrség irányítóegységében, Corbu így válaszolt: „Biztosítom önöket, hogy nem” – idézi az Agerpres hírügynökség a bukaresti katonai ügyészség vezetőjét. Corbutól azt is megkérdezték, hogy törvényi szempontból indokolt lett volna-e a katonai ügyész jelenléte, amire ő az válaszolta: „Semmi szín alatt nem.”

A főügyész azt is elmondta: nem kapták meg a csendőrségtől a kért dokumentumokat, de azonosítani tudják a péntek esti, bukaresti kormányellenes demonstráción közbelépő csendőröket.