A Szociáldemokrata Párt az elmúlt másfél évben lejáratta a kormányzást és a törvényhozást, vitatott intézkedéseivel, kaotikus, ésszerűtlen kormányzásával, valamint a bírói és ügyészi hatalom elleni támadásaival felbolydította az országot – jelentette ki Klaus Johannis államfő tegnap délutáni televíziós nyilatkozatban a román diaszpóra pénteki bukaresti tüntetésén fellángolt erőszak kapcsán.

Az elnök elfogadhatatlannak tartotta, hogy a karhatalmi erők vétlen emberekre, újságírókra, nőkre és gyermekekre támadtak. Kijelentette: a felelősöket gyorsan azonosítani kell, és meg kell büntetni. Az államfő nyomatékosította: a tiltakozók nem a pártok mozgósítására, hanem saját elhatározásból, civil elkötelezettségük megnyilvánulásaként vonultak a kormánypalota elé, mert felháborították őket azok a támadások, amelyeket baloldali kormánykoalíció a jogállamiság ellen intézett az elmúlt másfél évben. Johannis szerint nincsen magyarázat arra, hogy a csendőrség a teljes megmozdulást felszámolta, ahelyett, hogy a tömegben elvegyült erőszakos elemeket semlegesítette volna.

Johannis ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy három nappal a rendbontások után egyetlen felelőse sincsen a történteknek. Mint mondta: egyfelől az ügyészségnek kell kivizsgálnia a történteket, másfelől pedig politikai felelősségvállalásra is szükség van.

Johannis szerint a PSD vezetése visszaél a 2016-ban szerzett felhatalmazással, és le akarja téríteni Romániát az európai és euroatlanti útról.

Az elnök a civil társadalomnak azt üzente, hogy ne hagyja magát elbátortalanítani, ugyanakkor hozzátette: felhívásával nem lázít, hanem felelős magatartásra buzdít. Johannis ugyanakkor leszögezte: az ország stabilitása az ellenzéken is múlik. Kétségtelen, hogy egy átfogó párbeszédre van szükség az összes ellenzéki erő között – nyilatkozta az államfő.