Az Egyesült Államokban elsőként Kalifornia államban rendelkeztek arról, hogy 2020-tól kötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házak többségét.

Az öttagú Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) által frissen elfogadott új építési előírásokkal az állam a globális klímaváltozás ellen folytatott harcát igyekszik erősíteni. Az ellenzők szerint ugyanakkor a napelemek átlagosan 10 ezer dollárral növelnék egy új ingatlan előzetes költségeit az ország egyik legdrágább államában. A bizottság becslései szerint azonban az új előírások nagyjából 40 dollár plusz költséget jelentenének havonta, amit ellensúlyozna a havi közüzemi költségek 80 dolláros csökkenése.

Az intézkedések nyomán várhatóan 700 ezer metrikus tonnával csökkenne az állam üvegházhatású gázkibocsátása három év alatt, ami nagyjából azzal egyenlő, mintha 115 ezer autó tűnne el az utakról. Az amerikai tagállamok közül Kalifornia rendelkezik az egyik legambiciózusabb célkit?zéssel a megújuló energiák terén: az Egyesült Államok legnépesebb tagállama energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné nyerni 2030-ra. (MTI)