Apostolok lován indul Erdélyből Londonba Bartha Ernő magyarfenesi képzőművész, hogy rendezze azoknak a nagy méretű szénaszobrainak a sorsát, amelyek a londoni olimpiai játékokkal egy időben tartott Kulturális Olimpiára kerültek a brit fővárosba. A száznaposra tervezett útra, július 18-án indul a szobrászművész Bács Ildikó vizuális művésszel karöltve.

Útjukról kisfilm készül. Bartha Ernő az MTI-nek elmondta, a Román Kulturális Intézet által meghirdetett pályázatnak köszönhetően három alkotását vihette el Londonba a 2012-es kulturális olimpiára.

Az Időspirál című munkáját – melyet az egyik főművének tekint – a londoni Pleasure Gardenben állította fel, de a park 2012-ben bezárt, és az alkotás ott maradt. Másik két munkáját a Victoria parkban a tó vizén tették közszemlére, de ezeket sem mutatták be, nem tüntették fel az alkotó nevét, a munkák címét.

A több mint kétezer kilométeres gyalogutat egyfajta tiltakozásnak is szánja, de senkit sem vádolva indul el – jelentette ki a művész, majd megjegyezte: azért megy gyalog, mert ezzel áldozatot akar hozni a művészetért, de azért is, mert magát az utat is egyfajta művészi kifejezőeszköznek tekinti.