Az Európai Unió Bíróságán indított eljárást a Minority SafePack kezdeményező bizottsága az EB elutasító döntése ellen

Az Európai Bizottság január 15-én közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló európai polgári kezdeményezés kilenc pontja kapcsán. Az Minority SafePack kezdeményező bizottsága – amelyet Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának korábbi elnöke és Kelemen Hunor vezet – jogi és procedurális hiányosságokra hivatkozva kérte most az EB-határozat megsemmisítését.

(tovább…) Continue Reading

Európai polgári kezdeményezések – határidők meghosszabbítva

Az Európai Unió tagállamait tömörítő Tanáccsal és az Európai Bizottsággal lebonyolított tárgyalást követően, amelyet Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő vezetett, az Európai Parlament csütörtökön 684 szavazattal, hét ellenszavazat és három tartózkodás mellett elfogadta a Bizottság által benyújtott és a Parlament által módosított javaslatot az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó határidők meghosszabbításáról.

(tovább…) Continue Reading

Megerősítette az RMDSZ EP-jelöltlistáját szombati nagyváradi ülésén az Szövetségi Képviselők Tanácsa

A listán Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, és Vincze Loránt, a FUEN elnöke szerepel a befutónak számító két első helyen, őket követi a harmadik helyen Hegedüs Csilla, a szövetség kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, negyedik helyen Oltean Csongor, MIÉRT elnök, ötödik helyen pedig Sógor Csaba leköszönő EP-képviselő. A jelöltlista ellen egyedül Sógor Csaba szavazott.

(tovább…) Continue Reading

‘FUEN Európa’ irodát avattak Brüsszelben

Az RMDSZ képviselői és szenátorai jelenlétében avatták fel tegnap este a FUEN Európa irodáját Brüsszelben. A belgiumi németajkú közösség szecessziós épületében működő iroda avatóján Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke elmondta: a FUEN-nek mindenképpen szüksége van a brüsszeli jelenlétre és lobbierőre, hiszen az európai őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek ernyőszervezeteként minden projektjük kapcsolódik az EU-hoz. (tovább…)

Continue Reading

A nyugat-európai kisebbségek támogatásáért lobbizott az RMDSZ külügyi titkára

„A vasfüggöny lebontása óta eltelt negyedszázad még nem volt elegendő arra, hogy a kisebbségek visszakapják az elvesztett jogaikat és elkobzott tulajdonukat. Európa kevésbé szerencsés felében élő kisebbségek ezért a nyugat-európai, jobb helyzetben élő közösségek támogatását kérik? ? jelentette ki csütörtökön, június 11-én Helsinkiben a Nyelvi Sokszínűséget Támogató Hálózat (NPLD) éves közgyűlésén Vincze Loránt. A FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára a tanácskozást üdvözlő beszédében az európai kisebbségi szolidaritás erősítését kérte. (tovább…)

Continue Reading