Nem indít nyomozást az 1989-es romániai forradalommal kapcsolatban a katonai ügyészség, amely az aktacsomó lezárásáról döntött. A legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészek megállapították, a feltételezett bűncselekmények egy része elévült, másik része meg sem történt.

A legfőbb ügyészség által tegnap kiadott közlemény szerint eredetileg több mint 4500 büntetőjogi per indult a forradalomkor történt eseményekkel kapcsolatban. Végül a katonai ügyészségek 112 aktában összesen 275 személy ellen emeltek vádat.

Teodor Mărieş, a forradalom áldozatainak emlékét ápoló egyesület vezetője közölte: megtámadja bíróságon a katonai ügyészek határozatát, ugyanakkor felkérte Klaus Johannis államfőt, hogy közvetítsen az ügyben, ugyanis az alkotmány lehetőséget ad erre. Mint ismert Traian Băsescu elnöki mandátuma idején a nyilvánosság előtt többször felszólította a főügyészt, hogy vizsgálja ki a forradalomkor történt eseményeket.

A strasbourgi emberi jogi bíróság januárban 832 500 euró kártérítést ítélt meg a forradalom 81 áldozatának amiatt, hogy a román igaz­ságszolgáltatás mindmáig nem vizsgálta ki megfelelően ügyüket.