Elfogadta tegnap délután a parlament a 2021-es államháztartási és társadalombiztosítási költségvetési törvényt. A költségvetés 234 „igen” és 170 „nem” szavazat mellett került jóváhagyásra. A parlament két házának együttes ülésén egyetlen módosító indítványt sem fogadtak el, a plenáris a kormány által benyújtott formában szavazta meg az államháztartási és a társadalombiztosítási költségvetési törvényt.

A költségvetés 80 milliárd lejes, a GDP 7,16%-ára rúgó költségvetési hiánnyal számol. A pénzügyminisztérium a költségvetés összeállításánál 4,3%-os gazdasági növekedéssel, 2,4%-os éves inflációval, 310 ezer munkanélkülivel számol. A pénzügyminisztérium a költségvetés összeállításánál 4,3%-os gazdasági növekedéssel, 2,4%-os éves inflációval, 310 ezer munkanélkülivel számol. 2021-ben 109,97 milliárd lejt fordít az állam személyi jellegű kiadásokra. Ez az összeg 2020-ban 109,511 milliárd lej volt. A szociális jellegű kiadásokra fordított források 4,38 milliárd lejjel nőnek idén. Az idei költségvetés-tervezet szerint a nyugdíjakat is magukba foglaló szociális kiadások végső összege 142,93 milliárd lejre lesz tehető 2021-ben, tavaly ez a kiadáskategória 138,55 milliárd lej volt. A költségvetés a GDP 5,5%-át, körülbelül 61,4 milliárd lejt irányoz elő idén beruházásokra. Ez az összeg 8,3 milliárd lejjel magasabb, mint 2020-ban.

A koalíciós pártok vezető képviselői tegnap esti közös sajtóértekezletükön méltatták a költségvetési törvényt. A Nemzeti Liberális Párt képviseletében Florin Cîţu miniszterelnök azt mondta: ez egy jó büdzsé, amely kiprovokálja a reformot. A kormányfő megjegyezte: a társadalombiztosítási költségvetés magába foglalja a szociális segélyekkel és a nyugdíjak emelésével kapcsolatos kiadásokat. Kifejtette: a költségvetés megoldotta a Zsil völgyi bányászok helyzetét is, mindezt úgy, hogy – a PSD-kormánytól eltérően – nem emelték az adókat.

Dan Barna az USR-PLUS Szövetség elnöke szerint a megszavazott büdzsé a legambiciózusabb beruházási költségvetés.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke átgondolt, jól összeállított költségvetésről beszélt, amely 7,1 tized százalékra csökkenti az államháztartási hiányt és minden fontos területen beruházásokat irányoz elő.