• După nouă ani opoziţia a câştigat la Budapesta la alegerile locale, care au avut loc ieri. Potrivit rezultatelor preliminare formaţiunile din opoziţie, care au prezentat candidaţi comuni, au obţinut mandate de primar în 10 dintre cele 23 de oraşe mai mari ale Ungariei. Primarul general ales al Budapestei, Gergely Karácsony (candidatul comun al alianţei partidelor Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) a spus că rezultatul alegerilor reprezintă o victorie istorică, care în opinia sa vorbeşte despre faptul că Budapesta va fi verde şi liberă.
• Prezență maghiară la Festivalul internaţional LittleLIT – Întâlnirile De Basm, care începe astăzi la București în cadrul Târgului internațional de carte pentru copii Bookerini (14 și 22 octombrie). BERG Judit din Ungaria se va afla în premieră în România (17-19 oct.). Autoarea a peste cincizeci de volume pentru copii, distinsă cu Premiul József Attila, va vizita și Liceul Ady Endre din Bucureşti.
• Urmărim Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale de la Gheorgheni.
• Astăzi, de la ora 19.00 la Institutul Balassi-Institutul Maghiar din București va avea loc recital cameral cu Daniela Tudor, Cornelius Zirbo, Miriam Draşovean – tineri muzicieni lansaţi de Asociaţia Culturală Ecaterina Stan, studenţi sau proaspeţi absolvenţi ai Universității Naționale de Muzică București. Cornelius Zirbo şi Miriam Draşovean au obţinut la ultima ediţia a Festivalului Muzicii Maghiare Premiul III şi în această calitate vor susţine, pe data de 29 octombrie, un recital la Bruxelles, fiind găzduiţi de Institutul Balassi din capitala belgiană.
• Vernisajul expoziției de fotografie a renumitului artist André de Dienes a avut loc sîmbătă, 12 octombrie 2019, la Centrul de Cultură Arcuş din Sf. Gheorghe şi va mai fi vernisat marţi, 22 octombriela Casa de Cultură Vigadó din Tîrgu Secuiesc. Ikafalvi Diénes Andor György (1913–1985) a devenit un fotograf celebru la Hollywood, sub numele de André de Dienes, şi a rămas în istoria fotografiei drept un artist rebel, pasionat mai ales de două teme, nudurile şi peisajele. Cele mai importante creații ale sale sînt fotografiile nud, prin care a scos modelele din studio, fotografiindu-le în natură – imagini poetice, creative, suprarealiste – și seria de fotografii cu Marilyn Monroe. În ciuda faptului că majoritatea surselor spun că s-a născut la Turia, potrivit registrului de evidență a populației, Diénes s-a născut pe 18 decembrie 1913, la Tîrgu Secuiesc, și s-a stabilit în SUA în anii `30.

Bejegyzés navigáció