Kedves hallgatóim, ha nem lenne tragikus ? puszta lehetőségében és következményeiben ? mindaz, ami a kórházi fertőtlenítők botránya során kiderült, azt mondhatnánk, ismét egy jellegzetesen hazai rossz tréfának voltunk, vagyunk a tanúi. Csendesen jegyzem meg: azzal együtt, ahogyan közszolgálati médiáink az ügyet úgymond kezelik.

A rádió híreiből, a tévékből annyit mindenképpen tudunk, hogy a Hexi Pharma nevű romániai cég hamisított, hígított fertőtlenítőszereket adott el kórházaknak, egészségügyi egységeknek teljes áron, vagyis tulajdonképpen feláron, ezzel jelentős haszonra téve szert, veszélyeztetve sok páciens egészségét, talán az életét is. A főügyészség hivatalból indított eljárást, ennek során kihallgatta Dan Codrea vállalkozót, a Hexi Pharma cég tulajdonosát. Azt is tudjuk, hogy a botrány a miniszteri székébe került az egészségügyi tárcavezetőnek, aki lemondását azzal a megjegyzéssel kísérte, hogy ő tulajdonképpen áldozat, és hogy az ügy háta mögött az egészségügyben működő, szervezett érdekcsoportok állnak. Erre természetesen mindenki felkapja a fejét, és a maffia, a nagykorrupció jut eszébe. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály készen áll eljárást indítani a Hexi Pharma ügyében, ahogyan azt az egészségügyi rendszerben uralkodó korrupcióval, jelesen főleg a közbeszerzési eljárásokkal vagy a gyógyszermaffiával kapcsolatban eddig is tette. Érdekes, és ez is a korrupció gyanúját erősíti meg, hogy kórházi panaszok viszont ez ügyben a hatóságokhoz nem érkeztek.

Kedves hallgatóim, itt fontos zárójelet nyitok. Ugyanis magam is felkaptam a fejem nem csupán az érdekcsoportok szó hallatán, de még inkább akkor, amikor az érintett ? vagyis a hígított fertőtlenítőszereket használó ? kórházak listáján megpillantottam a marosvásárhelyi megyei nagykórházat, és a fejem felhők magasába emelkedett, midőn azt olvastam, hogy az egyik hírportál ?kormányforrásokra hivatkozva lehetséges egészségügyi miniszterjelöltként Leonard Azamfirei-t, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorát említette, aki a Maros megyei sürgősségi kórház altatóorvosa. A MOGYE rektoraként magyarellenes intézkedéseiről vált ismertté, többek között arról, hogy meghiúsította a magyar tagozat létrehozását?, és azóta is altatja a kérdést. Méghozzá törvényellenesen hiúsította meg, hiszen ugyanannak az előírásnak kellene alávetnie magát a MOGYE-nak is, amelynek értelmében a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen vidáman működnek magyar tagozatok. Azt persze remélni sem merem, hogy ha Azamfirei úr a kormány tagja lesz, talán rá lehetne venni, hogy engedjen érvényt szerezni Marosvásárhelyen is a törvényes előírásoknak. Ebben az esetben sikert kívánnánk neki áldásos miniszteri működésében.

Visszatérve az ügy érdemi részére, csupán az érdekesség kedvéért említem meg, hogy a Román Hírszerző Szolgálat, a SRI, amelynek mint veszélyforrás és mint biztonsági kérdés szintén hatáskörébe tartozott a fertőtlenítőszerek ügye, hivatalosan bejelentette, hogy az idők során többször felhívta az illetékesek ? értsd a hatóságok, a politikai vezetők, intézmények ? figyelmét a fertőtlenítőszer-hamisításra; de természetesen mindenki tagad. A poén pedig az, hogy a SRI, a titkosszolgálat kórháza éveken át szintén a csaló Hexi Pharma nevű céggel dolgozott, neki adott megrendeléseket az inkriminált fertőtlenítőszerre.

Időközben a Hexi Pharma csődeljárást kért maga ellen, és tegnap bejelentette, hogy a céget felszámolják, termékeit többé természetesen nem forgalmazzák. A laboratóriumi vizsgálatok kétségtelenül kimutatták a csalás tényét, számadatokkal, százalékokkal. Igen, a történet a laborvizsgálattal és a bűnügyi vizsgálattal kerek ? és akkor még mindig nem tudjuk, hány áldozata van, és hogyan szolgáltatható jogorvoslás azoknak a betegeknek, beutaltaknak, akik emiatt a szélhámosság miatt szereztek fertőzést a kórházakban.

Kedves hallgatóim, más poén szerencsére nincs. Az ideiglenes egészségügyi miniszter, aki nem más, mint Dacian Cioloş kormányfő, rendet ígért az egész vonalon, és meg is tette az első intézkedéseket. Úgy érzem, legalábbis a fertőtlenítőszerek ügyében hihetünk neki és bízhatunk benne. Annál is inkább, mert messzemenően nem csak az egészségügyet kellene fertőtleníteni.