Mircea Fechet a Bucsecs-hegységben történt halálos medvetámadás kapcsán a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy túlszaporodott a barnamedve-állomány, és a településekre bejáró egyedek áthelyezése nem megoldás. Kijelentette: véleménye szerint azokat a medvéket, melyek emberek által lakott területeket közelítenek meg, el kell altatni vagy ki kell lőni.

Azt is bejelentette, hogy javasolni fogja a medvék kilövési kvótájának a jelenlegi 220-ról 500-ra való emelését, ahogy azt elődje, Tánczos Barna kezdeményezte. Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa által javasolt kvótát a Román Akadémia ajánlására csökkentették. Hangsúlyozta: az emberi életnél semmi nem lehet fontosabb, és jelenleg Romániában nincs garancia arra, hogy nem történik újabb hasonló tragédia.

Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszter tegnap hevesen bírálta a kormánykoalíciót a megelőző intézkedések hiánya miatt, feltéve a kérdést: hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy a politikai döntéshozóknak legyen bátorságuk intézkedéseket hozni a medvék túlszaporodása által jelentett valós veszéllyel szemben?