Idén volt a legmagasabb átmenési arány 2009 óta az érettségin – közölte az oktatási minisztérium az óvások előtti országos eredmények alapján. E szerint a vizsgázók 76,4 százaléka érte el a 6-os általánost és minden tantárgyból a legalább átmenő jegyet, míg tavaly 72,8 százalék volt az átmenési arány.

Idén is Kolozs megyében lettek a legjobbak az eredmények, a diákok 88,9 százaléka szerezte meg az érettségi diplomát. A magyar tagozatos diákok 90 százalékos átmenési aránya pedig túlszárnyalta a megyei átlagot.

Maros megyében is nőtt a sikeresen érettségizők aránya tavalyhoz képest. Az átmenési arány az óvások előtt 70,85 százalékos, ami 3,6 százalékponttal magasabb sikerességi arány a tavalyinál, ennek ellenére a diákok az országos átlag alatt teljesítettek az érettségin.

A magyarok lakta megyék közül Hargita és Kovászna megye a sereghajtók között van. A hargitai diákok hátulról a másodikok, a háromszékiek hátulról a hatodikok lettek. A fellebbezés előtti eredmények alapján idén a Hargita megyei végzősök 57,6, a háromszéki diákok 66,95 százalékának sikerült az érettségije. Ez a hargitaiak esetében rosszabb, a kovásznaiak esetében valamivel jobb arány a tavalyinál. A jegyeket ezúttal is a román vizsga húzta le.

A fellebbezések elbírálása mától csütörtökig történik. A végleges érettségi eredményeket július 12-én teszik közzé a vizsgaközpontokban és online.