Szükségessé vált, hogy az Európai Unió beemelje a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos jogi szabályozásába az Európa Tanács állásfoglalásait – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kisebbségvédelem Európában címmel, Budapesten rendezett nyári egyetemen.

Szili arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió adminisztrációja sokkal szívesebben foglalkozik az egyéb kisebbségekkel, a mintegy 6-7 százalékot kitevő bevándorlók vagy éppen a szexuális kisebbségek jogaival, mint a nemzeti kisebbségvédelemmel.

Kiemelte, hogy Európában mintegy százmillió ember él kisebbségben, gyakorlatilag minden hetedik uniós polgár. Ők meg kívánják őrizni identitásukat, ám az EU csak addig foglalkozik az úgynevezett koppenhágai kritériumok alapján a nemzeti kisebbségekkel, amíg az adott ország felvételét kéri az unióba – tette hozzá.

Szili Katalin ezzel kapcsolatban emlékeztetett a Minority SafePack kezdeményezésre, amikor a kompetenciák hiányára hivatkozva utasították el az ehhez kötődő kérdések felvetését, miközben, a kontinens egészét nézve az Európa Tanács vállalja ezt.