Várhatóan az ukrajnai háború és az orosz fenyegetések fogják uralni a ma kezdődő washingtoni NATO-csúcstalálkozó témáit, különösen a tegnap esti, több ukrajnai város ellen intézett, legalább 41 halálos áldozatot követelő orosz támadás után.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit a találkozóra várnak, felszólította a szövetségeseket, hogy erőteljesebben reagáljanak az orosz támadásokra, és erősítsék meg országa légvédelmét. Joe Biden amerikai elnök további részletek nélkül közölte, hogy a NATO új intézkedéseket fog bejelenteni annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát városainak és civil lakosságának védelmében az orosz bombázásokkal szemben. Az elnöki hivatal közleménye szerint Románia a maga részéről megerősíti, hogy határozottan támogatja Ukrajnát, beleértve a NATO-tagságot is.

A Pentagonban találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Észak-atlanti Szövetség 75. évfordulóját ünneplő mai csúcstalálkozó előtt. A két vezető célja, hogy a találkozón a szövetség folyamatos fejlődését tudják segíteni, még olyan kihívások közepette is, amelyek jelenleg ezt rendkívül megnehezítik, mint például Oroszország inváziója Ukrajnában.