Megalakult hétfőn a múlt heti nagy-britanniai parlamenti választások után ellenzékbe került Konzervatív Párt árnyékkormánya. Ezt Rishi Sunak volt miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője jelentette be tegnap este.

Az új konzervatív árnyékkormány vezetője egyelőre Rishi Sunak, de várhatóan csak az utódválasztási folyamat lezárultáig marad a párt élén. Az előző kormány vezető tagjai közül többen is szerepet kaptak az árnyékkormányban, köztük van volt pénzügy-, belügy-, illetve üzleti és kereskedelmi miniszter is.

Nem vállalta ugyanakkor az új tory árnyékkormány külügyminiszterjelölti tisztségének betöltését David Cameron, a Sunak-kormány volt külügyminisztere. Cameron abból a meggondolásból mondott le az árnyékkormánybeli tagságról, hogy munkáspárti utódja, David Lammy az alsóház tagja, így az a helytálló, ha a tory árnyékkormány külügyminiszterjelöltje is alsóházi képviselő. A posztot hétfőtől Cameron volt helyettese, Andrew Mitchell tölti be.

A csütörtöki választáson a korábbi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt aratott elsöprő győzelmet, és 14 év óta először – Sir Keir Starmer vezetésével – ismét kormányt alakíthatot