Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke lezárta a választási év további menetrendjéről folytatott konzultációsorozatát az ellenzéki pártokkal, a pártok javaslatait pedig a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alkotott kormánykoalíció holnapi ülésén fogja ismertetni – tudatta tegnap a kormány.

A közlemény szerint Ciolacu arra fogja kérni a PNL vezetőit: teljesítsék a konzultációsorozat résztvevőinek azon kérését, hogy mielőbb rögzítsék a parlamenti választások és az elnökválasztás időpontját. A választások menetrendjét a politikai pártok által elfogadott objektív kritériumok alapján kell meghatározni, nem bizonyos jelöltek érdekeihez igazítani – olvasható a kormány közleményében.

Mint arról beszámoltunk, Ciolacu az utóbbi két napban a kormányalakítási konzultációk mintájára egymás után fogadta a kormány székházában a parlamenti képviselettel (de nem feltétlenül önálló frakcióval) rendelkező ellenzéki pártok 2-3 tagú küldöttségeit, amelyek többsége nem
támogatta az év végén esedékes elnökválasztás előrehozását szeptemberre, úgy, ahogy arról korábban megállapodás született a PSD és a PNL között.